Radio Scouting

Van kinds af aan ben ik lid van Scouting. Op 7 jarige leeftijd begonnen als welp bij een groep in Den Haag en zo vele jaren diverse functies bekleed als leiding bij verschillende speltakken en bestuursfuncties als groepsbegeleider en PR.
Ook de interesse in de radiohobby groeide. Ooit begonnen in 1980 met een 27MC bakkie en door scouting kwam ik in aanraking met de JOTA (Jamboree on the Air). Hier ontmoette ik een aantal zendamateurs die mij wegwijs maakte in deze nieuwe wereld. In 1987 haalde ik mijn D machtiging en jaren later slaagde ik voor het C examen. Niet veel later werd CW (Morse) eigen gemaakt en slaagde ik na een 3 tal pogingen voor de A machtiging. De roepletters PB7TT werd aan mij toegewezen.

Binnen onze scoutingvereniging is een bijzondere speltak, ‘de Zendstam’. Hierin zitten bestuursleden van de VRZA afdeling Haaglanden die gebruik maken van het clubhuis. Langzaam groeit het aantal leden bij deze speltak. Vooral jeugdleden die interesse hebben in deze radiohobby zijn welkom. Wij kunnen hen begeleiden bij het behalen van een zendregistratie.
Maar Radio Scouting is meer dan alleen JOTA/JOTI. Zo is het idee ontstaan om hier meer mee te doen. Bij Agentschap Telecom werd voor de vereniging de roepletters PI4RS aangevraagd en toegewezen. Hiermee kunnen we jeugdleden het gehele jaar de mogelijkheid bieden om contacten te leggen over de hele wereld. Zo zijn we buiten de bekende JOTA/JOTI actief tijdens Youngsters on the Air december maand, Thinking day on the Air in februari, Kidsday en de Zomerkamp rondes met deze roepletters.


Het doel van Radio Scouting is het ondersteunen van radio activiteiten binnen Scouting. Zowel op groeps-, regionaal-, landelijk maar ook op Europees niveau bij LX9S/HB9S, het Europees radio station in Luxemburg.